Mesecni informativni list


P A N O R A M A   S E L A

Razgovor s povodom: Sreten Tadic, predsednik Upravnog odbora JKP "Omoljica"
Smena direktora nema politicke motive
Nisam uspeo da izdejstvujem pismenu primopredaju od Djure Miloseva, bivseg predsednika Upravnog odbora a onda su dosli i drugi problemi. Primecene nelogicnosti u radu preduzeca u naplati pijacarine, adaptaciji krova sale Jankovica sto je sve bilo bez pisanih tragova o odlivu sredstava. Tokom marta preduzece trosi cak 526 litara nafte mada je uobicajena potrosnja za mesec dana do 100 litara. Nestalo po 5 litara farbe i razredjivaca za farbanje krova crkve. U toku procedura za izbor novog direktora.

Sredinom decembra prosle godine na sastanku Odbora Mesne zajednice Omoljice pokrenuto je pitanje razresenja duznosti direktora Javnog komunalnog preduzeca "Omoljica" Gorana Petrovica koji je, da podsetimo, na ovo mesto dosao pocetkom prosle godine. O razlozima za njegovu smenu razgovarali smo sa Sretenom Tadicem, predsednikom Upravnog odbora JKP "Omoljica".
- Odmah nakon konstituisanja novog Upravnog odbora seoskog komunalnog preduzeca, izabran sam za predsednika i upoznao se sa osnovnim aktima o poslovanju. S obzirom da je tim aktima propisano kako je Upravni odbora sa direktorom jednako odgovoran za materijalno poslovanje preduzeca trazio sam od Djure Miloseva inace, bivseg predsednika Upravnog odbora da izvrsimo primopredaju preduzeca u pismenoj formi. Pomoc sam trazio i od predsednika Mesnog odbora
Bozica kao i od direktora preduzeca Petrovica. Djura Milosev je rekao da ce doci i u usmenoj formi izvrsiti primopredaju sto ja nisam prihvatio jer se kao sto sam rekao, radi o materijalnoj odgovoranosti. Posto nisam uspeo da na taj nacin prihvatim primopredaju, zahtevao sam od direktora Petrovica popis svih stvari kojima raspolaze preduzece. Te podatke sam izneo na sastanku Mesnog odbora kada su primecene prve nelogicnosti u radu preduzeca koje su se ogledale u naplati pijacarine, adaptaciji krova sale Jankovica sto je sve bilo bez pisanih tragova o odlivu sredstava.

Nestaje nafta, farba...

U trenutku kada je izvrsena primopredaja izmedju bivseg direktora Djure Andrejica i Gorana Petrovica preduzece je raspolagalo sa 588 litara nafte. Tokom marta preduzece trosi cak 526 litara nafte sto mi je licno zasmetalo jer iz licnog iskustva znam da jedan traktor treba danima da se ne gasi da bi tu kolicinu potrosio. Uobicajena potrosnja za mesec dana bi trebalo da iznosi do 100 litara. Zato sam na sastanku Upravnog odbora trazio da direktor podnese dokaze o potrosnji nafte. Dobili smo samo dokaze o uzimanju nafte iz magacina ali ne i u koje svrhe je ona potrosena i koje lice je uzelo naftu. Zato smo doneli zakljucak da taj posao nije vodjen po zakonu koji ga na to obavezuje. Nije bilo naloga za ulaz u magacin niti naloga za izlaz. Do kraja oktobra je potroseno 1.906 litara nafte dok je kupljeno 1.922 litre!? - kaze Sreten Tadic, predsednik Upravnog odbora JKP "Omoljica".
O svim nepravilnostima u radu Tadic je obavestio Odbor Mesne zajednice na redovnom sastanku sredinom decembra kada je razmatrano poslovanje komunalnog preduzeca. Tom prilikom clanovi Mesnog odbora saznaju jos i za nestanak po 5 litara farbe i razredjivaca za farbanje krova Srpske pravoslavne crkve. Umesto 56 litara farbe direktor je doneo 50 litara dok je umesto 20 litara razredjivaca doneo samo 15. Ove manjkavosti je primetio i svestenik Milisav Vasic o cemu postoje pisani dokumenti. Direktor Petrovic je tvrdio da su mu manje dali u beogradskoj firmi "Duga" gde je kupovao materijal za farbanje krova crkve, ali je evidentno da su potvrde iz Beograda glasile na punu kolicinu. Ostaje nejasno gde su nestali farba i razredjivac?!
- Istog dana pred odrzavanje sastanka Mesnog odbora dosao sam u komunalno preduzece i primetio jos jednu nepravilnost. Direktor je po svom nahodjenju preuredio dokumentaciju o nafti, navodeci radnika Zivka Smiljanica da prizna da je uzimao naftu, sto ovaj nije hteo da prihvati. Preko toga vise nisam mogao da predjem pa sam istog dana na sastanku Mesnog odbora sve podatke o falsifikovanju dokumenata izneo dok je Momcilo Vasic, odbornik, trazio od direktora da se sam izjasni hoce li podneti ostavku ili cemo ga mi razresiti. Posto on nije hteo da podnese ostavku nismo imali drugu opciju nego da pokrenemo proceduru njegovog razresenja. Od 13 prisutnih clanova Mesnog odbora 12 je glasalo za njegovu smenu dok je jedan zahtevao prethodno formiranje komisije koja bi ispitala nepravilnosti u radu. Za vrsioca duznosti direktora postavljen je
Sasa Jovanovic a potom i Nada Jancikin, knjigovodja preduzeca. Narednih dana u konsultacijama sa pravnom sluzbom Opstine saznali smo da do objavljivanja novog statuta preduzeca u Sluzbenom listu, vazi stari po kojem Upravni odbor razresava duznosti direktora preduzeca. Na sastanku Upravnog odbora, direktor se ipak predomislio i podneo pismenu ostavku, cime smo priveli kraju ovaj nemio dogadjaj - objasnjava Tadic.

Ovih dana bira se novi direktor

Pred Novu godinu raspisan je konkurs za izbor novog direktora i ovih dana su u toku konkursne radnje kako bi seosko komunalno preduzece dobilo novog direktora. Kuriozitet je kako saznajemo da je medju prijavama za ovo mesto stigla i molba bivseg direktora Petrovica.
- Nije tacno da je politika umesala prste u ovu smenu direktora. Mi, kada smo se prihvatali rada u Mesnom odboru odnosno Upravnom odboru, imali smo dogovor da politika ne sme imati uticaja na nas, zato odbijam svaku tvrdnju da je razlog smene Petrovica to sto on pripada nekoj drugoj politickoj opciji nego vecina u Odboru MZ. Uostalom nadlezne institucije koje ce se dalje baviti ovim slucajem ce istraziti sve nepravilnosti koje smo mi uocili u poslovanju ovog kolektiva - tvrdi Sreten Tadic, predsednik Upravnog odbora komunalnog preduzeca.
Vec pre desetak dana odmah po prijavi, prostorije komunalnog preduzeca posetili su nadlezni organi MUP-a. Sta ce sve isplivati na povrsinu videcemo narednih dana a nama ostaje zadatak da vas o svemu blagovremeno informisemo.
G. Lupinka


Poslednja vest
Novi direktor Radivoje Kovacevic

Kako nezvanicno saznajemo na sastanku Upravnog odbora JKP "Omoljica" u ponedeljak, 15. januara doneta je odluka da se Odboru Mesne zajednice predlozi Radivoje Kovacevic za novog direktora komunalnog preduzeca. Ovu odluku potrebno je da potvrdi Mesni odbor a onda ce Kovacevic moci da stupi na novu duznost.


Gradjevinski radovi na groblju

U proslom broju smo objavili da gradjevinske radove na groblju moze izvoditi samo komunalno preduzece koje bi te usluge naplacivalo po cenovniku koji bi se oformio. Sada saznajemo da Odbor Mesne zajednice kao osnivac nije dao saglasnost na takvu odluku tako da gradjani i nadalje mogu o svom trosku da izvode gradjevinske radove.
To prakticno znaci da je Mesni odbro izasao u susret velikom broju gradjana koji su u svojoj reziji zeleli da urade opsege i druge radove na grobovima svojih najmilijih s tim da se striktno moraju pridrzavati dimenzija koje je zakon predvideo pri izvodjenju radova.


STANJE NA RACUNIMA NA DAN 30. 12. 2000.

ZIRO RACUN MESNOG SAMODOPRINOSA
375.693,85 dinara
ZIRO RACUN MESNE ZAJEDNICE
90.696,54 dinara


Saopstenje Komisije za obrazovanje, kulturu i fizicku kulturu pri Odboru MZ Omoljica
Srce na delu

U ime Komisije za obrazovanje, kulturu i fizicku kulturu najiskrenije se zahvaljujemo svim ucesnicima humanitarnog turnira koji je odrzan u subotu, 13. januara u sali Osnovne skole.
Sport i srce bili su ovoga puta pokretaci jedne, do sada, neuobicajene akcije koja je za cilj imala prikupljanje sto vece sume novca namenjenog lecenju jednog naseg malog sugradjanina. LJudi dobre volje, koji nisu zaboravili da se stoni tenis vise igra srcem nego reketom, Zvezdasi, Partizanovci, klinci i stariji, sakupili su tog dana 6.220 dinara. Oni drugi kojima je negrejana sala bila nepremostiva prepreka ili ping-pong vezuju samo za Kinu, popili su te veceri po kaficima nase Omoljice vise
desetina hiljada dinara. Nama je drago da je turnir u takmicarskom i humanitarnom smislu, za sve koji su prisustvovali, vise nego uspeo jer smo imali srecu da se druzimo i, igrom slucaja ucestvovanjem profesionalnih igraca posmatramo veoma kvalitetan tenis.
No, s druge strane 65 prijavljenih je nesto manje od jednog postotka ukupnog broja stanovnika Omoljice. Priznajemo da je reklama bila vise nego skromna jer smo zeleli da izbegnemo sve vrste nepotrebnih troskova pa je plakatski marketing verovatno razlog sto se na ovom skupu od zvanicnih nosilaca javnih funkcija pojavio samo predsednik Mesne zajednice i dva odbornika.
Ministar sporta pancevacki, zitelj ovdasnji, nije se nasao na spisku "od 7 do 77 godina" iako je ovo u velikoj meri njegova oblast.
Ne ulazimo ni u kakve razloge, samo primecujemo koliko je mnogo potrebno da se usklade sve strukture drustvenog zivota i u jednoj obicnoj stvari kao sto je humanost.
Nama ostaje da se nadamo da ce potrebna sredstva biti prikupljena i da ce mali Aca Djordjevic, bozijom miloscu, zaigrati na nekom od nasih sledecih turnira.
Do tada stavljajmo srce u prvi plan.

Komisija za obrazovanje, kulturu i fizicku kulturu
Sasa Jovanovic, predsednik
Vladimir Ristic, clan
 

Humanitarni turnir su svojim prilozima pomogli:
ZVEZDA:
Vladimir Ristic, Danijel Kovacevic, Branimir Stojadinovic, Zeljko Jankovic, Vladimir Tadic,
Stjepan Jakovljevic, Sale Stojkovic, Zoran Mladenovic, Dragan Milosevic, Pera Bukin, Milan ]iric,
Branko Ristic, Goran Tomic, Jovan Zujovic, Zoran Bozic, Dragan Radojcic, Marinko Lukic,
Milos Kocic, Dragan Nikic - Caka, Zoran Tasic, Dragoljub Stojanovic, Vesna Nikolic,
Aleksandra Andrejic, Milica Gajic, Bojana Markovic, Milica Vukovic, Jelena Drujanovic, Mirjana
Radivojevic, Sanja Kolarov, Uros Andrejic, Slavisa Jovanovic, Aleksandar Petrovic, Dragan
Vasic, Marijana Polic, Ivan Grujicic i M. Zivanovic.
PARTIZAN:
Nikola ]iric, Zarko Gligoric, Jugoslav Micic, LJuba Gvozdenovic, Slobodan Vujcic, Sasa
Jovanovic, Rade Vasic, Sasa Stojkovic, Nemanja Micanovic, Dejan Micic, Steva Grcic, Dragan
Vulin, Vladimir Djenic, Dejan Djordjevic, Goran Mijatovic, Drazen Gvozdenovic, Dejan Mladenovic,
Djordje Panic, Goran Dimic, Milorad Cvijetic - Micko, Predrag Tadic, Bojan Deheljan, Zeljko
Gvozdenovic, Nikola Lalic, Bole Lalic, Svetlan Bozic, Danica Bozic i Nedeljko Simic.


Povodom jubileja Pokreta gorana Srbije
Omoljcani odneli sva priznanja

Na svecanoj sednici opstinske konferencije Pokreta gorana nase opstine skoro sva republicka priznanja pripala su Omoljcanima a povodom jubileja ove organizacije - 40 godina postojanja i rada. Pokret gorana je nosilac zlatne plakete Ujedinjenih nacija i po recima Slobodana Janjica ovaj pokret broji oko milion aktivista.
Omoljcani su primer kako se sredina u kojoj se zivi moze uciniti sadrzajnijom, bogatijom i lepsom uprkos izuzetno teskim uslovima u poslednjih 10 godina. Bas u tom periodu, istakao je predsednik u svom pozdravnom izlaganju, u vreme inflacije i ratnog okruzenja, Omoljcani su bili najuspesniji na podizanju vetrozastitnih pojasa, visegodisnjih remiza i drugim goranskim aktivnostima. Zato i nije slucajno, niti neskromno da bas te organizacije i ti ljudi dobre volje budu nagradjeni najvisim
republickim priznanjem.
Doajen goranske organizacije Omoljcanin Slavko Zivanovic je dobio najvise goransko priznanje "Pancicevu omoriku".
Nagradjeni su:
- Lovacko drustvo "Omoljica" - nosilac zlatne plakete Pokreta gorana Srbije povodom 35 godina postojanja Goranske ogranizacije kao istaknuti organizator i inicijator svih goranskih aktivnosti u Omoljici;
- DPP "Omoljica" - nosilac zlatnog lovackog ordena Srbije koje je dobilo srebrnu znacku u povodu jubileja goranske organizacije (nagradu je primio Janko Djenic, zamenik direktora DPP "Omoljica" i predsednik Komisije za zastitu zivotne sredine pri seoskom Lovackom drustvu);
- Odbor Mesne zajednice Omoljica - srebrnu znacku Pokreta gorana je primio Sava Mijatovic, kordinator MZ i MK Omoljica;
- "Srbijasume - Juzni Banat" Pancevo - srebrnu znacku je primio opet nas Omoljcanin inz. Mladen Markovic.
Medju pojedinacnim nagradama ponovo su dominirali nasi ljudi. Cvetin Tadic ispred lovacke organizacije je dobio zlatnu znacku Gorana dok je srebrnu znacku dobio Slobodan Jokic, vlasnik agencije "Coja-travel". Zlatnu plaketu je primio inz. Nebojsa Nestorovic, direktor "Srbijasuma - Juzni Banat", inace osvedoceni saradnik Omoljcana u brojnim aktivnostima.
Dobijena priznanja su samo obaveza vise da se jos vecim entuzijazmom nastavi na posumljavanju. Tako su pripremne radnje na obezbedjivanju sadnog materijala (oko 30.000 sadnica bagrema) za podizanje vetrozastitnog pojasa na Bavanistanskom aleju (Iberlont) usle u zavrsnu fazu. Po recima Cvetina Tadica, clana Opstinske konferencije Pokreta gorana Panceva, bice to pocetak velike akcije "Poratno prolece 2001." i poklon Omoljcanima za ulazak u treci milenijum.


INTERVJU: Radovan Radovic, direktor DPP "Omoljica"
Sigurnim koracima i u novi vek
Postoji velika bojazan da se proslogodisnja susa ove godine ne ponovi jer bi to dovelo do velikih
problema. U takvim nepovoljnim uslovima zalivni sistem je dao dobre rezultate. Zaposleni u ovoj
godini mogu ocekivati redovne plate. Nasem preduzecu niko nista poklonio nije, vec smo iskljucivo
ziveli od svog rada i tako ce biti i ubuduce.

Pocetak godine je pravo vreme da se sumiraju rezultati i naprave planovi za buducnost. O tome
pricamo sa Radovanom Radovicem, direktorom omoljackog poljoprivrednog dobra DPP
"Omoljica".
Protekla godina je bila izuzetno teska zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Kako se to odrazilo na
prinose ratarskih useva?
- Prosla godina je, pre svega, bila izuzetno susna godina. Palo je svega 240 litara padavina po
kvadratnom metru, sto je nedovoljno. Poredjenja radi, 1999. godine palo je oko 700 litara sto je tri
puta vise. Optimum je oko 600 litara da bi prinosi bili koliko toliko zadovoljavajuci. Bilo je malo
padavina i rezultat toga je podbacaj kod svih kultura sto se tice prinosa. najvise je podbacila
secerna repa gde je prinos bio oko 2,5 vagona (50 - 60% po hektaru). Kod soje smo imali 13 - 14
metara po hektaru. Kukuruz je podbacio za oko 60 posto (3 tone po hektaru) u odnosu na
prethodnu godinu kada je prinos bio oko 9 tona. Jedino je semenski kukuruz, koji je bio u zalivnom
sistemu, ostvario koliok tolko zadovoljavajuce pronose. KOd sunokreta su prinosi iznosili 17 - 18
metara po hektaru sto je za oko 20 posto manje od onoga sto je realno trebalo da bude. Sve u
svemu, jedna izuzetno teska godina. Ipak, godinu smo zavrsili i veci ce problem biti ako se nevolje
ponove i u ovoj godini. Trenutno nedostaje oko 200 litara padavina, sto je malo verovatno da ce se
nadoknaditi u zimskom periodu. Bice veliki problem ako se udje u prolece sa malom akumulacijom
zimske vlage. Zato postoji bojazan da se ovakva susna godina ne ponovi, jer bi to bilo
problematicno, ne samo za nas vec i za druga preduzeca, drustvena i privatna.

Pripreme za setvu

Blizi se prolecna setva. Kako teku pripreme, da li je zavrseno oranje i obezbedjen potreban
repromaterijal?
- Sto se tice oranja mogu reci da je ono vec zavrseno. Medjutim, oduzilo se jer je zbog suvog
zemljista bilo tesko obaviti tu operaciju. Sto se tice repromaterijala, obezbedili smo djubriva za
prihranu psenice, moram reci po dosta nepovoljnim uslovima (2,5 kg. psenice roda 2001. godine za
kilogram uree). Zastitnih sredstava imamo vrlo malo ali cemo ih na vreme obezbediti, kao ijos 10
vagona uree za startno djubrenje kukuruza. Ako pancevacka Azotara uskoro ne proradi, pariteti za
djubrivo ce ostati nepovoljni, zbog cega smo se plasili da ga obezbedimo i za individualne
proizvodjace.
Koje su kulture ove jesini zasejane na poljima DPP "Omoljica"?
- Zasejano je 1.030 hektara psenice i 160 hektara uljane repice koja nije u dobrom stanju usla u
zimu. Ozbiljan problem je nastao, jer seme nije bilo odgovarajuce - nema propisanu klijavost i
energiju klijanja, tako da je repica lose nikkla.
Vas zalivni sisem pokriva povrsinu od 500 hektara. U kojoj je meri ublazio ovogodisnju susu?
- Ublazio je u znacajnoj meri susu. Taj efekat bi bio i bolji i veci da smo mogli da zahvatamo vodu iz
Dunava tokom jula meseca. Bar poslednjih pedeset godina se nije desilo da nivo Dunava tako
opadne. I pored tih nepovoljosti, zalivni sistem je dao svoje rezultate. Da ga nije bilo, bilo bi jos
losije za nase preduzece.

Zadovoljni proizvodnjom u stocarstvu

Kakva je bila proslogodisnja proizvodnja u stocarstvu?
- U stocarstvu, s obzirom na sve nedace koje su pratile proizvodnju u ratarstvu, mozemo biti
zadovoljni. Nije ostvareno bas sve sto smo planirali, ali tokom prosle godine isporuceno je oko
7.000 tovljenika. Nas kapacitet je 8.000 tovljenika, sto znaci da nije ono sto je trebalo da bude.
Ipak, i ovim mozemo biti zadovoljni. U ovoj teskoj godini uspeli smo da uvezemo i pet suprasnih
nazimica i dva nerasta iz Engleske ( Jorksir rase ) i namera nam je da ovim uvozom osvezimo zapat
(osvezimo krv) priplodnim materijalom.
Primetno je i pohvalno zalaganje u obnovi masinskog parka. U protekloj godini kupljen je jedan
kombajn "Kejs", jedan rasturac mineralnog djubriva "Amazone" i sejalica za direktnu setvu
"Gaspardo" (u ocekivanju je da stigne i druga). Kolko iznose ove investicije i da li i za narednu
godinu planirate slicna ulaganja?
- Investicije koje smo ostarili tokom proslegodine iznose oko 100.000 americkih dolara, sto je
uspeh za preduzece ali i za nas koji tu radimo. Eto, ipak smo u ovoj teskoj godini uspeli nesto i da
kupimo. Ne samo prosle godine, vec i inace, nasa orijentacija je bila da makar 2 - 3 bruno licna
dohotka izdvoijimo za investicije i rezultat takvog razmisljanja i takvog ulaganja je to da i u ovako
teskim godinama, preduzece nece imati teskoce. Zato cemo to ciniti i ubuduce.
Da li ste zadovoljni paritetima cena koje je objavila Savezna vlada?
- Cene koje je objavila Savezna vlada donekle zadovoljavaju, ali sve zavisi kako ce to pratiti cener
repromaterijala. Ako to bude uskladjeno s onim paritetima koji odgovaraju poljoprivredi, mi cemo
biti zadovoljni. U svakom slucaju, mislim da ce i poljoprivredi doci bolji dani.

Zaposleni mogu ocekivati redovne plate

Sta zaposleni u DPP "Omoljica" mogu da ocekuju od svog preduzeca u ovoj godini?
- Zaposleni mogu da ocekuju redovnu platu. Ja nisam siguran da lice te plate zadovoljiti mesecne
potrebe domacinstva. Verovatno nece. Ipak, radnici mogu ocekivati sigurnost u poslu.
U kom smeru ce se nastaviti saradnja sa poljoprivrednicima u selu?
- Mi cemo tu saradnju nastaviti koliko to nase mogucnosi dozvoljavaju, sto se tice nabavke
repromaterijala, organizovane proizvodnje i na kraju otkupljivanje te proizvodnje. Mi ne trazimo
neku veliku dobit ioli zaradu iz te saradnje. Trazimo samo da pokrijemo minimalne troskove. Sve
zavisi od toga sa kojim  ce paritetima ovi privredjivaci izaci na prolece. Sto se tice semana, zastitnih
sredstava i djubriva, mi cemo se truditi da sve to obezbedimo, ako bude zainteresovanih.
Kakvu saradnju planirate sa vlastima u Mesnoj zajednici?
- Mi uvek planiramo dobru saradnju i sa ranijim vlastima i sa sadasnjom, bez obzira na to koja je
stranka na vlasti. Nasem preduzecu niko nista poklonio nije, vec smo iskljucivo ziveli od svog rada i
tako ce biti i ubuduce. Otvoreni smo za  saradnju sa  svima.
Imate li novogodisnju poruku za citaoce "Zivota sela"?
- Sta je danas najbitnije vidite i sami. Da covek bude zdrav i "citav", kako kazu. Kad je ovo kako
treba i sve ostalo se lakse podnosi. I nadam se da ce doci neko bolje vreme bar za nas koji zivimo
na selu i radimo u poljoprivredi.
Jadranka Minic


Proslavljen Badnji dan
Svecano i veselo

Badnji dan su Omoljcani ove godine vec peti put obelezili na najsvecaniji nacin. Naime, u subotu, 6. januara tacno u podne ispred Srpske pravoslavne crkve pred oko 150 Omoljcana proslavljen je Badnji dan, paljen je badnjak a svestenici su sluzili svecanu sluzbu.
Prisutni su budno pratili igre iz Sumadije i Banata u izvodjenju nase folklorne grupe. Najmladji su se sluzili kiflama i slatkisima dok su stariji "degustirali" kuvano vino i rakiju.
Ukoliko je dopusteno vasem reporteru da komentarise, onda svaku kritiku zasluzuju pojedinci koji su svojim nedolicnim ponasanjem onemogucavali redovan tok sluzbe. Ocito je da se jos uvek ucimo pravilima lepog ponasanja pa preostaje da sledece godine kada se tradicija paljenja badnjaka nastavi, pokazemo u pravom svetlu. Badnji dan je prava prilika za to.
D. Polic


Nova godina u Omoljici
Ludo i nezaboravno

Noc u kojoj smo docekali novi milenijum Omoljcani su docekali na razlicite nacine. Osim tradicionalno najzastupljenijeg nacina u krugu svoje porodice i prijatelja, u nasem selu je organizovan docek Nove godine u vise javnih objekata.
U Kafe-klubu "A" cena ulaznice je bila 20 DM uz neogranicenu kolicinu jela i pica. Muzika je bila prepoznatljiva za ovaj lokal a dobroj atmosferi doprineli su  DJ Branimir i DJ Raising generation koji su i ovog puta pokazali profesionalnost u domenu hausa. U "Faraonu" je bilo veselo do ranih jutarnjih casova kada je lagana muzika bukvalno "rasterala" goste koji su bili odlicno raspolozeni, saznajemo od njih. Inace, kafic je radio uobicajeno uz nesto vise cene.
"Galerija" i "Armagedon" su takodje radili uobicajeno sa prepoznatljivom ekipom ljudi i uz neke manje carke (Galerija) docekana je Nova godina. U "Koloseumu" je novi milenijum mogao da se doceka po ceni od 20 DM koja je obuhvatala konzumaciju tri pica. Iako je bila "ziva" svirka "fajront" je bio prilicno rano.
Po misljenju mladjih Omoljcana najbolja atmosfera bila je u staroj Piceriji gde se Nova docekivala po ceni od 10 DM uz muziku koju je birao DJ Zec. To je bilo mesto gde se okupilo najvise ljudi u Omoljici. Zurka u Vatrogasnom domu je odmah posle ponoci propala zbog neozbiljnog ponasanja decka koji je sam sebi stavio petardu u usta koja je potom pukla.
M. Polic


I to smo preziveli
Petarde - svuda oko nas

Vece. Pola sedam. Poveca grupa ucenika probija se kroz gustu seosku maglu. Belina. Slabo
osvetlenje.
Kroz guzvu protrcavaju decaci. Sta li smeraju?
Bum! Bum! Razume se - bacili su petarde.
- Stvarno ste nemoguci!
Bum! Ponovo odjekuje rafalno.
- Ovo je prekrsilo svaku meru!
"Minskom polju" priblizava se stariji covek.
- Dovota, ne vidim ni kud idem, samo mi jos petarde fale.
No, "dinamitasi" ne prestaju. Cak se smeju. Imaju smelosti za to. Malo, malo pa BUM!
- Samo napred - cuje se jedan malisa koji "dolivajuci ulje na vatru" spretno i iskusno pomaze
"vragolane".
Dopire jos jedan nepoznat glas.
- Dosta vise! Zar da mi  probijete bubne opne!?
No oni svoje nastavljaju. Uvezbano krecu u nove napade. Bum!
Nekoliko glasova uplaseno dovikuje.
- Pazite se!
Sitna devojcica pritrcava "dinamitasu".
- Djubre jedno! - udara ga geografskim atlasom.
Sedam i deset.
Bura se polako stisala. Napokon. U Omoljici je prosla opasnost. Gotovo!
Do naredne prilike.

D. Polic


Belezimo
Zene u akciji

Clanice pokreta "Zenska mreza" iz Panceva su u petak, 12. januara sa petnaestak Omoljcanki
organizovale interesantnu radionicu cija je osnovna tema bilo masovnije ucesce lepseg pola u
drustvenom zivotu. Odgovaralo se na zanimljiva pitanja o trenutnoj politickoj situaciji i znacajnijem
uticaju zena na aktuelna zbivanja.
Gosce su pokusale da svojim predlozima pomognu u otkrivanju ideja koje bi zene mogle da
pokrecu u svojim sredinama, bez bojazni da ce biti omalovazavane. Radionica je odredila tri resiva
problema oko kojih se raspravljalo i nudilo resenje.
Omoljcanke su se tokom rasprave slozile da su najvazniji seoski (pa samim tim i njihovi) problemi
vezani za neke svakidasnje stvari koje ih ne odvajaju od muske populacije. Rec je naravno o redu
polazaka autobusa i uvodjenju jednog autobusa koji bi saobracao posle ponoci a sve u cilju
zadovoljavanja kulturnih potreba. Pokrenuto je pitanje sale i sportskih aktivnosti kao i Foto-kino
kluba i novina kojima je neophodna pomoc. Zasto ove probleme ne bi zene u svojoj organizaciji
pokusale da rese ukoliko to muskarci nisu u stanju?
Kancelarija "Zenske mreze" se nalazi u Pancevu a sve informacije mozete dobiti u redakciji naseg
lista.
M. P.


U slici reci
Zasto stranke ne skidaju izborne plakate?

Svake godine u vreme izborne kampanje veliki zid "Trgoproduktove" samoposluge u centru
Omoljice biva oblepljen raznim stranackim plakatima. Izbori se zavrse ali plakati ostaju da
predstavljaju ruglo za nase selo, o cemu nasa slika najbolje svedoci.
- Zamolio bih stranke koje su zalepile ove plakate da organizuju svoje clanstvo i kao sto su lepili
sada dodju i skinu plakate sa nase zgrade. Ovo stvarno vise nema smisla da stalno mi kao radnici
Trgoprodukta moramo da skidamo plakate koje lepe ne samo po zidu vec i po staklu na ulazu u
nasu samoposlugu tako da ne mozemo normalno da radimo svoj posao. Sada su zavrseni i jedni i
drugi izbori ali se jos niko nije setio da dodje i pomogne u uredjenju nase fasade. Interesuje me ima li
nadleznih koji mogu da narede strankama koje su lepile da sada skinu ove plakate - pita se Steva
Panovic, trgovac iz Trgoproduktove samoposluge.


                 IZBORNI REZULTATI
       (decembarski izbori za Skupstinu Srbije)

mesto              Omoljica       B. Brestovac      Ivanovo

upisano              5540             2926             1228
glasalo              3153             1636              614
%                   58,42            56,05              50

SRS                   267              144               30
SPO                  147                28               12
SPS                  499               218               26
DOS                 2043              1134          509
SSJ                    74                53                2
DSP                   10                 8                4
JUL                    14                 4                4
SSDP                 23                 3                 3


CeSID posmatrao izbore u Omoljici
Nije bilo propusta

Protekli decembarski izbori prosli su bez mnogo pompe. Strasti su se stisale a sa Marijanom Polic,
kordinatorom CeSID-a za nase selo govorimo o utiscima koje nosi kao posmatrac u Omoljici.
- Za razliku od septembarskih izbora, poslednji decembarski su protekli u najboljem redu bez bilo
kakvih problema. Kao CeSID-vi posmatraci imali smo uredne akreditacije tako da smo na sva
biracka mesta mogli slobodno da udjemo. To nismo mogli na septembarskim izborima kada je bilo
dosta problema. Nisu nam dozvoljavali da udjemo tako da smo preko poverljivih osoba dolazili do
znacajnih podataka o izlaznosti biraca i konacnim rezultatima. Posebno je bilo tesko doci do
podataka na birackom mestu 4 - Vatrogasni dom, gde smo se na razlicite nacine snalazili kako bi
dosli do trazenih podataka - kaze Marijana Polic, nasa koleginica i aktivista CeSID-a.
Ako se izuzmu sporadicni nesporazumi u vezi prskanja sprejom i koriscenja lampe, decembarski
izbori su protekli u najboljem redu. Nije bilo pritisaka na posmatrace a zasluge za dobro obavljen
posao pripadaju CeSID-ovim aktivistima Jasmini Markovic, Marjanu Lukicu, Biljani Jovanovic,
Damiru Ciricu, Aleksandru Radovanovicu, Aleksandri Djukanovic, Mariji Vasic i Snezani Jakovljevic.


Oni su obelezili 2000.-tu godinu: Milan Lazic, petogodisnjak koji pohadja "Arhimedesovu" skolu u Beogradu
Dete za novi vek

Oduvek su postojali posebni talenti, izuzetno nadarena deca. Omoljica nije izuzetak i mi imamo dete
za novi vek.
Rec je o Milanu Lazicu, petogodisnjem decaku koji vec sada redovno pohadja zabaviste kod
vaspitacice Vukice Jokic. Jos zanimljivije je da Milan vec sada ide u beogradsku skolu mladih
matematicara "Arhimedes" gde uci engleski jezik, matematiku i racunarstvo. Nastava se organizuje
samo subotom i casovi traju po 45 minuta. Tri casa porodicu Lazic staje deset maraka ali je mnogo
bitnije da mladi talenat vec sada tecno cita cirilicu i latinicu i pise stampanim slovima oba pisma.
- Ponekad uzmem batin bukvar pa citam price. Volim da citam knjige, da igram karte i "Ne ljuti se
covece" - kaze Milan, nas mali genijalac.
- Ali uvek se naljuti kad izgubi - dodaje njegov brat.
Ipak, vise ga interesuju brojke. NJegova majka LJubica kaze da pokazuje veliko interesvanje za
metematiku. Zna da sabira i oduzima SESTOCIFRENE BROJEVE, verovali ili ne. Nesto teze ide
mnozenje i deljenje ali i pored toga mnozenje mu ne predstavlja problem i to do deset.
- U nasoj zemlji nema dovoljno skola za talentovanu decu. Volela bih da je drugacije, ne samo
zbog svog deteta, vec i zbog druge dece. Steta je ispustiti takvu sansu - kaze mama LJubica Lazic.
Ona se obracala mnogima za podrsku tako da je izmedju ostalog Djura Milosev, donedavno nas
ministar za poljoprivredu preporucio neke psihologe koje su Lazici posetili. LJubica posebno istice
psihologe kao sto su Borka Salapura iz pancevacke skole "Djura Jaksic", Gordana Jurican iz "Mike
Antica" i Nikola Atanackovic iz Doma zdravlja u Pancevu.
- Neki od njih su mi govorili da dete treba normalno da se razvija i dace sve doci s vremenom.
Govorili su da ne treba dase opterecuje matematikom, knjigama... Ali on gaji veliku ljubav prema
ucenju i rekla bih za svoje godine mnogo zna - zakljucuje Micina mama.
Ove godine Milan Lazic koji pripada 1995. godistu, polazi u prvi razred osnovne skole. Pozelimo
mu puno uspeha i da opravda epitet s pocetka ovog teksta da pripada nekom buducem dobu,
novom veku i milenijumu.
D. Polic


Tamara Lazic, nasa Bambika novog veka
Nasmejano lice s naslovne stranice

U okviru novogodisnjeg programa svi smo imali priliku da pogledamo specijalno izdanje "Muzickog
tobogana" i prijatno se iznenadimo na vest da je i jedna Omoljcanka usla u najuzi izbor od deset
najlepsih devojcica na izboru za Bambiku 21. veka. Poznati pozarevacki kombinat "Bambi" je trazio
devojcicu nasmejanog lica koja ce u ovom veku krasiti ambalazi popularnog plazma keksa a sve u
okviru takmicenja "Trazi se Bambika - 21. veka". Na adresu Bambija stiglo je preko 2.000
fotografija devojcica od 5 do 8 godina iz svih krajeva nase zemlje. Medju njima bila je i nasa
Omoljcanka Tamara Lazic. Bilo je potrebno poslati fotografiju sa licnim podacima i jedno parce
kutije keksa.
"Bambijev" strucni ziri sastavljen od profesionalnih fotografa i zaposlenih radnika pozvao je citaoce
da svojim glasom podrze devojcice koje su po slobodnom uverenju najsladje. "Politikin zabavnik"
objavio je 422 fotografije medju kojim se nasla i nasa Tamara. Ona je ucestvovala na polufinalnom
takmicenju na kojem je ucestvovalo 64 takmicarki. Odusevljenje je bilo veliko kada je Tamara
izabrana medju deset najlepsih finalistkinja. One su ucestovale u specijalnom novogodisnjem
"Muzickom toboganu" kada su izabrane i prve tri. Bambika je dobila 300.000 dinara, prva pratilja
50.000 a druga 30.000 dinara. Ostale finalistkinje dobile su utesne ali zanimljive nagrade.
Tamarinu sobu sada krasi diploma za ucesce u finalnom izboru Bambike 21. veka ali njoj je
verovatno drazi drugi deo nagrade - Bambijev paket sa proizvodima iz proizvodnog asortimana.
Srecna je zbog svog uspeha. Kaze da tremu uopste nije imala i da se rado druzila sa drugim
ucesnicama "Tobogana".
Pozelimo da njen simpaticni osmeh bude lajt motiv u zivotu i radu a da na narednim takmicenjima
postigne jos bolji uspeh i stigne do prvoplasiranog trona.
D. Polic


IVANOVACKA STRANA
uredjuje Josif Vasilcin

Poštovani citaoci,
Od ovog broja "Zivot sela" uvodi stranu posvecenu dogadjajima u Ivanovu. Zelja nam je da se
upoznate sa obelezavanjem Bozica, komunalnim problemima, obnovi Vastrogasnog doma,
politickom i kulturnom zivotu u selu. Nadamo se da cete podrzati i pomoci realizaciju "Ivanovacke
strane" kako bi ovo selo dozivelo svoju punu afirmaciju i popularizaciju.
 

Potekla pijaca voda

Zahvaljujuci izuzetnoj koperativnosti i razumevanju sadašnjeg Izvršnog odbora SO Pancevo i
Vladimira Kuruceva, clana Izvršnog odbora zaduzenog za razvoj sela, Ivanovo je napokon dobilo
pijacu vodu koja je stigla tek posle višednevnih ispiranja i analiza.
Da podsetimo, Ivanovcani u poslednjih deset godina piju bakteriološki neispravnu vodu, što su znale
i prethodne opštinske vlade, ali se nisu obazirale na ovaj problem.
Voda je u Ivanovo stigla centralnim vodom na tri javne cesme. Meštani se nadaju da posle ovoga
nece biti zaboravljeni i da ce im šira društvena zajednica pomoci u izgradnji lokalne vodovodne
mreze.
 

Obnova Vatrogasnog doma

Iz desetogodišnjeg sna, cini se da su se probudili ivanovacki vatrogasci. Rad Vatrogasnog društva
stagnira od devedesetih godina jer su u domu bile smeštene izbeglice koje su izmedju ostalog
napravile veliki racun za struju.
Sve to vreme clanstvo se osipalo, mladji nisu pristupali niti je društvo ucestvovalo na takmicenjima.
Podsetimo, Vatrogasno društvo u Ivanovu postoji od 1888. godine.
Na vanrednoj izbornoj skupštini izabrano je 11 novih clanova upravnog odbora. Za predsednika je
izabran Baša Boldizan, podpredsednik Janko Kukucka, sekretar Andrija Jancov, blagajnik Petar
ceke, komandir Djerdj Balog dok su novi clanovi Petar Pejov, Lajoš cala, Jozef Šalamon, Petar
Buvari, Nikolaj Kalapiš i Josif Vasilcin.
Zahvaljujuci finansijskim donacijama Lovreta Topcova i Petra ceke i novcanim prilozima clanova,
radilo se na uredjenju prostorija i osposobljavanju inventara. U radu posebno su se istakli Petar
Pejov,  Janoš Almaši, Robert Veber i Stevan Buvari a posebnu zahvalnost vatrogasci duguju moleru
Janiju Almaši (starijem).
 

Prijem novih Demokrata

Na sastanku Demokratske stranke u Ivanovu Predrag Patic, predsednik Opštinskog odbora DS i
podpredsednik Skupštine opštine Pancevo je govorio o demokratskim promenama u zemlji koje su
nastale posle oktobarske revolucije i njegovoj ulozi kao buducem poslaniku u Skupštini Srbije.
clanovi Demokratske stranke iz Ivanova su Paticu predocili probleme sa kojima se suocavaju a pre
svega o izgradnji vodovodne mreze, vracanju imovine selu (pašnjaci i  rit) i ostalim komunalnim
problemima. Ovom prilikom su u Domu kulture otvorene prostorije "Otpora" i klub Demokratske
omladine a podeljeno je i 40 clanskih knjizica DS-a.
Najmladji su dobili prigodne paketice sa igrackama i slatkišima kao poklon Opštinskog odbora
Demokratke stranke.
 

Bozic u Ivanovu

Sveštenik Jozef Meler je u crkvi Sv. Vendelina pred brojnim vernicima, odrzao svetu bozicnu
misu. Polaznici veronauke su potom priredili izlozbu likovnih radova na temu Bozica i izveli
"Betlehem" - pricu o rodjenju Hrista na madjarskom i srpskom jeziku.
Svecano je bilo ne samo u crkvi vec i ispred radnje "Mare" gde je organizovan besplatno
fotografisanje brojnih, oduševljenih mališana kojima je Deda Mraz delio paketice.
 
 

Bogatiji kulturni zivot

Kulturni zivot Ivanovcana je postao bogatiji za dva kulturno - umetnicka društva. Ovog puta smo
razgovarali sa Andrašom Sekacom, predsednikom KUD "Bonaz Šandor".
- Društvo je tek nedavno osnovano i vec smo imali nekoliko radnih akcija i nastupa. Dobrovoljnim
radom su uredjene prostorije društva u Domu kulture. Odrzan je bal sa zabavno muzickim
programom, imali smo jedan nastup folklornog ansambla pred domacom publikom a ucestvovali
smo i na 11. smotri folklora, kulturno-umetnickih društara juznobanatskih Madjara. Cilj clanova
društva je da se druze, nauce da cuvaju tradiciju i da nastupaju u drugim mestima, ako i
omasovljavanje clanstva, rad sa decom, organizovanje orkestra i uspostavljanje saradnje sa drugim
društvima. Treba naci finansijski izvor za rad i postavljanje nove koreografije, jer nam je pripala cast
da ove godine budemo domacini 12. susreta kulturno-umetnickih društava juznobanatskih Madjara,
i s ponosom cuvamo prelaznu zastavu ove velike manifestacije. Planiramo i kontakte sa društvima iz
Madjarske i Rumunije - kaze Andraš Sekac.

Tekstovi i fotografije:
Josif Vasilcin - Mare


PROZOR U BUDUCNOST
Omoljica 2030. godine
Opustite se i zamislite da ste odlutali negde u nasu daleku buducnost. Ukoliko ne znate kako ona
izgleda procitajte ovaj tekst, mozda ce vam se svideti pa se vise ne vratite u sadasnjost. Srecno vam
bilo u buducnosti.

Juce je otvoren 60. jubilarni Festival amaterskog filma na temu ZIVOT SELA - "Zisel". Stigli su
gosti iz Svajcarske, Norveske, Nemacke, Austrije i Engleske. Ove godine pobedio je film mladog
rezisera iz sela blizu Mathauzena u Austriji.
Na spratu Doma kulture sinoc je otvoren ekskluzivni noci klub gde su gosti iz iniostranstva i
docekani. Novi Trzni centar radi 24 sata sve vreme festivala. Gradjani su se zalili zbog jedne bandere
koja vec dva dana ne radi u ulici Vojislava Kostunice (nekadasnja Mose Pijade). Sve ulice su
asfaltirane ali je zbog velikih vrucina asfalt vec negde popucao.
U parku je juce popravnjen vozic tako da klinci mogu ponovo i besplatno da se voze oko parka u
centru sela. Za sutra planirane su "Igre bez granica" na bazenu Osnovne skole dok ce na Ponjavici
biti organizovana takmicenje u plivanju na 400 metara. Betonske staze koje su jos davno
postavljene oko Ponjavice pre par nedeljasu renovirane. Takodje su popravljene sve klupe i svetiljke
na njenoj obali. Svedjani su odusevljeni nasom recicom koja je nocu pod svetiljkama i lepsa od
Dunava. Obecali su da ce uloziti kapital u nastavak radova na obali. Ove godine su konacno
zavrsene staze duz dela reke do ulice Zarka Zrenjanina.
Svi lezajevi u hotelu "Klas" su izdati a u Zdravstvenom centru je trenutno 50 obolelih od bolesti
zeludca i bubrega kojima lekovita voda pomaze. Banjske usluge nisu skupe u odnosu na ostale nanje
zdravstvene centre u Jugoslaviji. Cene prevoza u "Panvozu" su poskupele, tako da za relaciju
Omoljica - Pancevo podzemnom zeleznicom treba odvojiti 2 marke a Pancevo - Kovin 3,5.
U omoljackoj Opstini nasi odbornici obecavaju jos  automata za pice i cigare koji ce biti
postavljeni u par sporednih ulica i na Sportskom centru kraj Ponjavice.
TV Omoljica je proslog meseca zaposlila jos 5  spikera i 5 tonaca. Kako saznajemo od direktora
nase tv stanice, nadlezni republicki ministar je odgovorio na zahtev za bolju tehnicku opremu. Sa
novim predajnicima prijem TV programa ce sada biti mnogo bilji.
Nas list sada izlali u tirazu od 10.000 primeraka a redakcija od nedavno broji 35 stalno zaposlenih.
Tri predstavnika redakcije putuje krajem meseca u Sloveniju kako bu se bolje upoznali sa njihovim
novinarskim iskustvima. Zelimo lep provod za vreme naseg Medjunarodnog festivala amaterskog
filma.
M. Polic


Iz maticnih knjiga
(izmedju dva broja)

Rodjeni
Dobili cerku: Dragana i Lazar Barajic (Jovana); Biljana i Zoran Micic (Marina); Zorica i Milomir
Maksimovic (Bojana); Ivanisevic Jovana; Danijela i Dejan Milosevic (Mina); Daliborka i Goran
Nedeljkovic (Natalija)
Dobili sina: Valentina i Dalibor Malesevic (Jovan); Valentina i LJubomir Ilic (Dragan); Ivanka i
Nikola Konstantinov (Vasa); Vesna i Zoran Bukin (Nikola).

Vencani:
Gabrijela Gizela-Milutinovic i Goran Peric

Umrli:
Radisav Jakovljevic; Miroslav Milosavljevic (1967); Nikola Todorovic (1956).