Mesecni informativni list


F  E  L  J  T  O  N

75 godina omoljackog fudbala - 10. deo
Od Omoljice do Brisela

Omoljica je oduvek bila fudbalski centar. Nekada su ovde igrali poznati igraci iz gradova kao sto su Pancevo i Beograd ali isto tako i iz susednih sela Starceva, Banatskog Brestovca, Ivanova, Bavanista, Vojlovice i drugih. Trebalo bi dosta prostora da se opisu njihove igre ali ovom prilikom izdvajamo samo tri imena o kojima pricamo anegdote.
PREDRAG KRGOVIC - PEDA je nepunih sedamnaest godina igrao za prvi tim beogradskog "Napretka". Sticajem okolnosti na istom igralistu a zbog renoviranja stadiona "Crvene zvezde", zajedno su igrali i trenirali igraci pomenutog "Napretka", "Studenta" i popularna "Crvena zvezda". U tadasnjim crveno-belima igrali su talentovani Peda Krgovic, Antonic i Trumbin. Postali su clanovi njenog podmlatka. Zajedno sa Nesovicem, poznatim lekarom FK "Crvena zvezda", koji je tada
igrao beka, Cokic i Kasanin su veoma brzo postali igraci mladog tima a potom i prve postave naseg najtrofejnijeg sportskog kolektiva dok se Krgovic nasao na drugom putu. Doseljenjem u Omoljicu nastupao je u seoskim kontezama - natikacama.
- Prozivnik je pobedjen tako da je na pocetku fudbal bio moja velika ljubav - reci su tada
popularnog Pede.
- Godinu nisam zapamtio, ali smo Branko Pantelic, jedan od nasih najboljih igraca i ja osvetlali obraz selu, dostojno smo reprezentovali nas fudbal. Utakmica koja je igrana protiv sreza Kovacica predstavljala je moj kraj u nastupima za Omoljicu. Vratili smo se u Beograd a onda nastupali u Belgiji za jednu kombinovanu reprezentaciju u kojoj su igrali mladi fudbaleri "Crvene zvezde" Steva Balov, Dusan Bakic i ja kao igrac beogradskog prvoligasa. U toj ekipi nasao se i LJubomir
Krgovic, igrac beogradskog BSK, Dragan Vitkovic, golman studentske reprezentacije Jugoslavije, dva igraca beogradskog "Partizana" i drugi. Bilo je to u Briselu i Antverpenu (Belgija) ali srce je uvek ostalo u Omoljici, gde sam doziveo najlepse fudbalske dane - zakljucuje popularni Peda Krgovic i priseca se teksta i slike objavljene u beogradskom listu "Sport"(vidi sliku).
Fudbalska igra radja brojne talente od kojih mnogi odlaze u legende. Tako su u Omoljici gostovali "Partizan", "Crvena zvezda", "OFK Beograd", "Rad", pancevacki "Dinamo" i mnogi drugi klubovi.
Jedna anegdota vezana je za ime Vase Egica - Vakca koji je svojim rastom a po nekada i igrom podsecao na slavnog Zlatka Cajkovskog, koji je na jednoj utakmici bio sudija.
Posle korektnog sudjenja, na obaveznom "trecem" poluvremenu, prepricavale su se razne price o dogadjajima za vreme igre. U jednom trenutku Zlatko Cajkovski je prisao Vakcu i poklonio mu fudbalske cipele, sto je naravno burno propraceno od strane ostalih prisutnih. Danas taj nas negdasnji sugradjanin Vakac zivi u Piranu i uz veliku ljubav cuva dar naseg fudbalskog velikana
Zlatka Cajkovskog.
- Da sam igrao u "Cikovim" cipelama, ko zna gde bi mi kraj bio - saljivo je protumacio Vasa Egic - Vakac, legenda naseg seoskog fudbala.
Popularni dr Stojan Tadic, lekar u Hemijskom kompleksu u Pancevu prosao je kroz skolu fudbala u pancevackom "Dinamu". Krasila ga je borbena ali fer igra, imao je dobar pregled i lepo dodavao loptu svojim saigracima.
- Igrao sam u Omoljici od 1959. do 1962. godine. Tada je u Omoljici iz Panceva igrao Radicevic, poznat kao "Kuvar". U selu se radjala plejada novih talentovanih fudbalera kao sto su bili Boba Kovacevic i Mika Rakic dok su nastavili da igraju neki iz starije generacije Vasa Poznan - Brica, Dejan Opacic, Djoka Vucurevic i drugi - kaze dr Tadic.
On je obicno zurio jer je imao dosta posla u petrohemijskom kompleksu ali je fudbal bila njegova velika ljubav. Doktor Tadic je bio stalni ucesnik fudbalske igre koju smo svi zajedno zvali jednim simpaticnim imenom "fudbalica". Obicno se jedan isti krug ljudi u Pancevu medju kojima je bilo i dosta Omoljcana trudio da nadje u nekoj od fudbalskih sala gde bi se razvila na momente ostra borba. Nekada je bilo i povreda ali je sve to bilo prolazno. Rezultat nije bio vazan vec popularno "trece poluvreme" u nekoj kafani ili restoranu. Doktor Tadic je ostao veliki zaljubljenik fudbala kako velikog tako i malog, susreta debelih i mrsavih ali iznad svega "fudbalica".

G. Djukic